KoncertKirken på Blågård Plads
Baggrund
KoncertKirken på Blågård Plads er Danmarks første Koncertkirke. Koncertkirken slog dørene op i oktober 2009 på initiativ af Paul Opstrup, daglig leder af LiteraturHaus, og Björn Ross, kunstnerisk leder af Copenhagen Renaissance Music Festival.
Koncertkirken er siden da blevet en velbesøgt kulturdestination for et mangfoldigt publikum bestående af lokale, nationale og internationale musikelskere i nær kontakt med danske og internationale musikere og artister.
Den 1. april 2015 købte KoncertKirken Blågårds Kirke af Kirkefondet. Købsprocessen afsluttedes i løbet af sommeren 2015 og KoncertKirken er nu ejer af bygningen. Efter mange års arbejde, kamp og stædighed er det lykkedes!
Formål
KoncertKirkens formål er at præsentere god, anderledes og udfordrende musik af højeste kvalitet inden for alverdens genrer. Her kan man nyde god musik i en afslappet og uhøjtidelig atmosfære. Rummet, akustikken og musikken inviterer ofte til både fordybelse, nydelse og eftertanke.
Koncertrummet er også fremragende til prøver, lydoptagelser, afholdelse af kreative workshops, masterclasses, musikundervisning, filmforevisninger, forelæsninger og musiske kunstnermøder.
KoncertKirken vil være kendt for høj kvalitet, professionalisme, god service, højt informationsniveau og innovation hos både publikum, musikere og samarbejdspartnere.
KoncertKirken ønsker være et sted som promoverer dialog, respekt og gensidig forståelse mellem forskellige folkegrupper og kulturelle ytringer, både lokalt og globalt.
KoncertKirkens centrale rum – kirkerummet – er bygget til store oplevelser, og det er vores vision, at skabe kulturelle arrangementer der opretholder denne idé på en kreativ og nutidig måde. Nye blandingsformer mellem genreområder promoveres aktivt.
København – som andre europæiske metropoler – har fået sin egen Koncertkirke, med et program af høj musikalsk kvalitet, der er på internationalt niveau, og samtidigt med en stærk forankring i lokalmiljøet omkring Blågårds Plads og Nørrebro.
Aktiviteter
KoncertKirken lægger hvert år hus til ca. 250 koncerter i alle afskygninger. I perioden oktober 2009 – december 2023 er der afholdt over 2500 programsatte arrangementer indenfor en række forskellige genre, bl.a. kor- og orgelkoncerter, barok-, renaissance- og middelaldermusik, verdensmusik, crossover, ny kompositionsmusik, moderne klassisk musik, symfonisk musik, opera, rock, jazz, lydkunst, elektronisk musik, improvisationsmusik, kabaret, lieder, litteratur-, billed- og tværkulturelle koncerter, noise, børne- og familiekoncerter, folkemusik, dans og performance kunst. Hertil kommer en lang række andre events så som film screenings, konferencer, workshops, dans, forelæsninger og verdslige begravelser.
Lokalmiljøet
KoncertKirken er placeret centralt på Nørrebro, midt på Blågårds Plads. KoncertKirken har allerede et vel udviklet samarbejde med lokalområdets beboere og forskellige lokale aktører, organisationer og foreninger så som Støberiet, Blågårds Bibliotek, LiteraturHaus, Blågårds Apotek, Ranees restaurant, Nørrebro Lokaludvalg, 48 Timer m.fl.
KoncertKirkens virksomhed er således godt forankret i lokalmiljøet og udgør et positivt og stabiliserende bidrag til det meget dynamiske lokale miljø – et miljø som både er rigt på menneskelige og kulturelle resurser men, som også rummer konflikter der bunder i socialt, økonomiskt og kulturelt betingede problemstillinger.
De sk. bande-relaterede problemer og konflikter har fået massiv dækning i massemedia og fylder desværre meget i mange menneskers opfattelse om området ved Blågårds Plads. Det er vores klare opfattelse at dette massemedie-billede er stærkt overdrevet og at området slet ikke styres af bander eller konflikter, men tværtimod at den indbyggede, historiskt og kulturelt betingede dynamik i lokalmiljøet spejler en diversitet og rigdom som udgør et stort kreativt potentiale. Det er en del af KoncertKirkens opgave at indfange og gå i dialog med dette potentiale og de resurser som lokalmiljøet repræsenterer.
Tanken er at områdets beboere også skal kunne bruge KoncertKirken som samlingssted og rum for forskellige aktiviteter.
Samarbejdspartnere
KoncertKirken har mange aktive samarbejdspartnere, både lokale, regionale, nationale og internationale. Blandt andet Copenhagen Renaissance Music Festival, Copenhagen Jazz Festival, Dansk Komponist Forening, Det Kgl Danske Musikkonservatorium, RMC, 48 Timer Festival, Musica Ficta, Klang Festival, Equinox Chamber Music, Dansehallerne, Camerata Øresund, Figura Ensemble, Athelas Sinfonietta, Sankt Annæ Gymnasium, Danske Orkesterdirigenter og mange andre.
Organisation
KoncertKirken er siden den 1. januar 2015 organiseret som en Andelsforening med begrænset ansvar – KoncertKirken Blågårds Plads A.m.b.a.
Bestyrelsen består siden 18. juni 2024 af Martin Malmgreen, Kirsten Monrad Jensen, Björn Ross, Anders Conrad, Eva Sommestad Holten og Morten Raaberg.
KoncertKirken sælger andele i Andelsforeningen a 1000 kr. Der er pt solgt 733 andele, fordelt på ca 220 andelstegnere.
Siden den 1. januar 2014 fungerer Björn Ross som daglig leder af KoncertKirken. Der udover er der tre deltidsanssatte og ca 20 frivillige.
Økonomi
KoncertKirken modtager ikke fast driftstøtte fra Stat eller Kommune. KoncertKirkens aktiviter er gennem årene blevet støttet af Statens Kunstråd, Københavns Kommune, Nørrebro Lokaludvalg, Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Toyota Fonden, KODA Kultur, Dansk Komponist Forening, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund m.fl.